La sistemul de pensie facultativa se poate participa indiferent daca sunteti angajat sau realizati venituri pe cont propriu (din activitati independente, profesionale sau agricole). Puteti incepe sa contribuiti oricand doriti si, aveti posibilitatea ca in cazul in care nu mai dispuneti de bani pentru contributia la pensia facultativa, sa intrerupeti temporar plata si mai apoi sa le reluati.
O persoana poate contribui cu o suma de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro , intr-un an fiscal, atat pentru angajat cat si pentru angajator. Se poate participa chiar la mai multe fonduri de pensii facultative cu conditia ca suma reprezentand contributiile lunare la toate fondurile sa nu depaseasca 15% din veniturile lunare brute.
In ceea ce priveste rambursarea banilor in cazul in care doriti sa renuntati la pensia facultativa, daca este vorba de pensia privata pilonul III, se va lua pensia doar daca se indeplinesc, cumulativ 3 conditii: – 60 de ani impliniti, minimum 90 de contributii lunare si in cont s-au strans suficienti bani cat sa cuantifice mai mult de o pensie minima. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii se vor primi banii la 60 de ani, respective suma va fi stransa intr-un cont.
Varsta maxima la care se poate incepe cotizatia la un fond de pensii facultative este de 52 ani si 6 luni, iar varsta la care se incheie perioada de cotizare este de 60 de ani.